ingrijirea dintilor

Ingrijirea dintilor (partea 1)

12:03 Cupcake Splendens 1 Comments

Astazi vreau sa va vorbesc despre dinti,despre carii,prevenirea cariilor si o igiena corecta.
In primul rand,ca sa vorbesc despre dinti trebuie sa va spun din ce sunt formati ei.

Structura dintelui:
O sa va vorbesc numai despre structurile dure ale dintelui.


Primul strat dur al dintelui se numeste smalt.
El este construit in proportie de 95% din saruri minerale(predominand calciul si fosforul) si 5% substante organice,fiind cel mai mineralizat tesut al organismului.
Trebuie sa stiti ca saliva cu un pH de 6.8-7(adica neutru) nu permite demineralizarea,iar cand pH-ul atinge valoarea de 5.5,atunci incepe demineralizarea dintilor,implicit carierea lor.

Dentina este un tesut dur,care inconjoara camera pulpara si este format din 70% cristale de hidroxiapatita si 30% substante organice(colagen,apa,proteine).
Odata cu inaintarea in varsta la nivelul dentinei apar modificari care au o mare importanta;se formeaza pe parcursul vietii dentina secundara schimba forma si dimensiunea camerei pulpare si a canalelor radiculare.

Cementul acopera radacina dintelui si este compus din 50% substante organice(mai ales colagen) si 50% saruri minerale.Cauzele cariei dentare:


1.Alimentatia
Microorganismele care exista in cavitatea bucala produc un acid in urma metabolizarii hidratilor de carbon(adica dupa consumarea alimentelor,aflati mai multe aici),iar acel acid distruge suprafata dintilor,astfel aparand cariile.
Din punct de vedere al protectiei dintelui,alimentele trebuie sa fie cat mai dure,pentru ca necesita un efort mesticator mai mare stimuland secretia salivara si astfel favorizeaza autocuratarea.

Zaharul participa la formarea placii dentare(care cu timpul se  transforma in tartru) favorizand depunerile de pe suprafetele dentare dure.
Painea actioneaza nefavorabil cand este predominanta in alimentatie,pt ca perturba fenomenele de mineralizare a dintilor.Ce trebuie sa stiti: in timpul alimentatiei,painea neagra in combinatie cu dulciuri(gem) creste cu mult riscul de a avea carii,pe cand painea alba in combinatie cu unt sau branza o reduc.


2.Saliva
Cu cat saliva este mai vascoasa,cu atat este mai favorabila acumularii de placa bacteriana.
In timpul noptii,secretia de saliva este foarte mica.In cavitatea bucata ,in timpul noptii, se mentine o temperatura constanta,de aprox 37 grade,perfecta dezvoltarii microorganismelor(care duc la aparitia cariilor).
3.Forma si pozitia dintilor
Forma si pozitia dintiilor  sunt foarte importante,deoarece cu cat dintii sunt situati in pozitie normala,cu atat mai bine functioneaza autocuratirea.Daca dintii sunt intr-o pozitie incorecta,atunci ei retin alimentele ,iar cu "ajutorul" microorganismelor,apar cariile.


Va urma si partea a 2-a.:)

You Might Also Like

1 comment: